Hodowla i chów świń

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: UP POZNAŃ
  • Waga: 1.18 kg
  • Dostępność: jest w magazynie księgarni

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed obniżką: 112,50 zł brutto
  • Wysyłka: w ciągu 24 godzin
  • szt.
  • 99,00 zł / szt.
  • Paypal, Przelew bankowy, PayU, Kurier Pocztex Kurier 48 - Płatność za pobraniem, Paczkomaty InPost - Płatność za pobraniem, Paynow

Oddajemy w Państwa ręce wyjątkową książkę – kompendium aktualnej wiedzy na temat hodowli i chowu świń przygotowane przez liczne grono autorów. Przy jej tworzeniu wykorzystano osiągnięcia badawcze wysokiej klasy specjalistów, którzy w okresie 100 lat wolnej Polski budowali naukowe podstawy hyologii. Polskie ośrodki naukowe i akademickie mogą się poszczycić znaczącymi osiągnięciami badawczymi, które wiążą się z hodowlą i chowem świń. Rezultaty wielu eksperymentów przyczyniły się do rozwoju współczesnej zootechniki, w tym wiedzy dotyczącej gatunku.

Zasady hodowli i chowu świń przedstawiono z wykorzystaniem dokonań krajowej i światowej nauki oraz najnowszej wiedzy na temat praktyki hodowlanej.

Takie podejście i ujęcie zagadnień pozwoliło na stworzenie książki nowoczesnej zarówno w wymiarze naukowym, jak i praktycznym, co jest bardzo istotne w aspekcie kształcenia przyszłej kadry polskich zootechników, młodych badaczy i praktyków.

Zapewne pozycja ta spotka się z zainteresowaniem hodowców oraz producentów świń i będzie dla nich istotnym wsparciem w codziennej pracy.

 

Spis treści:

 

PRZEDMOWA

  1. BIOLOGIA GATUNKU
  2. POCHODZENIE ŚWIŃ I HISTORIA ICH HODOWLI
  3. CECHY UŻYTKOWE ŚWIŃ
  4. PODSTAWY GENETYCZNEGO DOSKONALENIA
  5. ORGANIZACJA HODOWLI I CHOWU ŚWIŃ
  6. ROZRÓD ŚWIŃ
  7. GRUCZOŁ MLEKOWY I LAKTACJA
  8. ŻYWIENIE ŚWIŃ I GOSPODARKA PASZOWA
  9. BEHAWIOR I UTRZYMANIE ŚWIŃ
  10. ODCHÓW PROSIĄT SSĄCYCH I ODSADZONYCH
  11. WYCHÓW MŁODZIEŻY HODOWLANEJ
  12. TUCZ ŚWIŃ
  13. OBRÓT PRZEDUBOJOWY, JEGO ORGANIZACJA I SKUTKI DLA JAKOŚCI WIEPRZOWINY
  14. WARTOŚĆ HANDLOWA ŚWIŃ
  15. JAKOŚĆ MIĘSA WIEPRZOWEGO
  16. ORGANIZACJA PRODUKCJI W FERMIE
  17. INTENSYWNA PRODUKCJA ŚWIŃ A OCHRONA ŚRODOWISKA
  18. EKOLOGICZNA PRODUKCJA ŚWIŃ
  19. BIOASEKURACJA W HODOWLI O CHOWIE ŚWIŃ
  20. BIOASEKURACJA FERMY
  21. ŚWINIA JAKO ZWIERZĘ MODELOWE
  22. EKONOMICZNE ASPEKTY CHOWU ŚWIŃ
  23. NAJWAŻNIEJSZE KIERUNKI BADAWCZE DOTYCZĄCE TRZODY CHLEWNEJ

INDEKS

Autor:  Anna Rekiel, Tomasz Szwaczkowski, Robert Eckert

Wydawca:  Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

ISBN:  978-83-7160-956-5

Rok wydania:  2019

Stron:  704

Oprawa:  miękka

Wymiary:  17x24 cm