Żywienie koni
- Dodaj recenzję:
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
jest w magazynie księgarni
Wysyłka: w ciągu 24 godzin
- szt.
- 66,50 zł 57,80 zł / szt.
W bogatej ofercie naukowych i popularnonaukowych opracowań, poświęconych głównie hodowli i użytkowaniu koni brak jest zwartego opracowania poświęconego w całości żywieniu koni.
Przykładowo, dotychczasowe dane na temat całkowitego zapotrzebowania koni wyścigowych czy też ogierów rozpłodowych na energię pochodzą tylko z obserwacji praktycznych. Skład dawki pokarmowej, częstotliwość żywienia, rodzaj i zakres stosowanych dodatków paszowych są często tajemnicą danej stajni.
Wszystko to sprawia, że wiele osób zainteresowanych utrzymaniem tych zwierząt ma ogromne problemy ze znalezieniem miarodajnych i wyczerpujących informacji na temat żywienia koni. Należy mieć nadzieję, że przekazane do rąk Czytelnika polskie wydanie książki „Żywienie koni" będzie w tym względzie pomocne. Jest ona skierowana do wszystkich, którym poprawne, zgodne z dobrostanem zwierząt żywienie koni leży głęboko na sercu.
Przydatne informacje znajdą w niej zarówno Czytelnicy, którzy mają głęboką wiedzę fachową, jak i tacy, którzy w żywieniu koni stawiają pierwsze kroki.
Autor, będący z wykształcenia lekarzem weterynarii, wiele miejsca poświęca błędom żywieniowym oraz, co bardzo ważne, ich ewentualnym skutkom i sposobom zapobiegania. Dobrze i przystępnie opracowany rozdział poświęcony fizjologii przewodu pokarmowego konia, jak również szeroko rozbudowane informacje na temat bazy paszowej, składu chemicznego i właściwości pasz sprawiają, że opracowanie to spełnia także kryteria podręcznika akademickiego.
Trafiające do rąk polskiego Czytelnika, czwarte, znacznie poszerzone w stosunku do wcześniejszych, wydanie „Żywienia koni" prof. dr. Helmuta Meyera zostało bardzo dobrze przyjęte przez niemieckich hodowców koni. Miejmy nadzieję, że spełni ono także oczekiwania hodowców i pasjonatów koni w Polsce.
Prof. dr hab. Antoni Lipiec Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
W treści:
- Od liściożercy do „owsianego silnika"
- Wiadomości ogólne
- Podstawy żywienia
- Zapotrzebowanie na energię, składniki pokarmowe i strukturalne
- Pasze
- Stajnia
- Żywienie praktyczne
- Żywienie szczegółowe
- Choroby i zaburzenia o podłożu żywieniowym
- Dietetyka
- Żywienie a ochrona zwierząt
Autor: Helmut Meyer, Manfred Coenen
ISBN: 978-83-09-01037-1
Rok wydania: 2009