Żywienie koni

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: PWRiL
  • Dostępność: jest w magazynie księgarni
    Wysyłka: w ciągu 24 godzin
  • szt.
  • 57,80 zł / szt.

Dla miłośników koni.

 

W bogatej ofercie naukowych i popularnonaukowych opracowań, poświeconych głównie hodowli i użytkowaniu koni brak jest zwartego opracowania poświęconego w całości żywieniu koni. Przykładowo, dotychczasowe dane na temat całkowitego zapotrzebowania koni wyścigowych czy też ogierów rozpłodowych na energię pochodzą tylko z obserwacji praktycznych. Skład dawki pokarmowej, częstotliwość żywienia, rodzaj i zakres stosowanych dodatków paszowych są często tajemnicą danej stajni.

Wszystko to sprawia, że wiele osób zainteresowanych utrzymaniem tych zwierząt ma ogromne problemy ze znalezieniem miarodajnych i wyczerpujących informacji na temat żywienia koni. Należy mieć nadzieję, że przekazane do rąk Czytelnika polskie wydanie książki „Żywienie koni" będzie w tym względzie pomocne. Jest ona skierowana do wszystkich, którym poprawne, zgodne z dobrostanem zwierząt żywienie koni leży głęboko na sercu.

Przydatne informacje znajdą w niej zarówno Czytelnicy, którzy mają głęboką wiedzę fachową, jak i tacy, którzy w żywieniu koni stawiają pierwsze kroki.

Autor, będący z wykształcenia lekarzem weterynarii, wiele miejsca poświęca błędom żywieniowym oraz, co bardzo ważne, ich ewentualnym skutkom i sposobom zapobiegania. Dobrze i przystępnie opracowany rozdział poświęcony fizjologii przewodu pokarmowego konia, jak również szeroko rozbudowane informacje na temat bazy paszowej, składu chemicznego i właściwości pasz sprawiają, że opracowanie to spełnia także kryteria podręcznika akademickiego.

Trafiające do rąk polskiego Czytelnika, czwarte, znacznie poszerzone w stosunku do wcześniejszych, wydanie „Żywienia koni" prof. dr. Helmuta Meyera zostało bardzo dobrze przyjęte przez niemieckich hodowców koni. Miejmy nadzieję, że spełni ono także oczekiwania hodowców i pasjonatów koni w Polsce.

Prof. dr hab. Antoni Lipiec Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

W treści:

• Od liściożercy do „owsianego silnika"

• Wiadomości ogólne

• Podstawy żywienia

• Zapotrzebowanie na energię, składniki pokarmowe i strukturalne

• Pasze

• Stajnia

• Żywienie praktyczne

• Żywienie szczegółowe

• Choroby i zaburzenia o podłożu żywieniowym

• Dietetyka

• Żywienie a ochrona zwierząt

 

Autor: Helmut Meyer, Manfred Coenen

ISBN: 978-83-09-01037-1

Stron: 302

Oprawa: twarda

Wymiary: 17,5x24,5 cm